YARA EUROPEES KAMPIOEN RELAY

De oranjevrouwen pakten in hun finale vanaf de start de koppositie. Namens Nederland stonden Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof op het ijs. Langs de baan moedigde Tineke den Dulk haar teamgenoten aan, de jongeling reed vrijdag mee in de kwartfinales. Rusland en Hongarije zaten lange tijd in het spoor van Oranje. Na vijf ronden ging Italiƫ al onderuit en met nog elf ronden te gaan, lag ook Frankrijk in de kussens.

Ned, ISU European Short Track Championships 2018 day 3, Dordrecht

Met een tempoverhoging in de slotfase schudde Nederland de Russische en Hongaarse dames van zich af en na de laatste wissel reed Schulting als afmaker met een grote voorsprong richting de finish. Met een kreet van blijdschap werd de zesde Europese titel gevierd. Het zilver was voor Rusland en het brons ging naar Hongarije.

Op de persbijeenkomst voorafgaand aan het toernooi hadden de oranjevrouwen gezegd dat ze eigenlijk aan hun stand verplicht waren om in Dordrecht de Europese titel te pakken. “Ik zei het best wel hard”, lacht Rianne de Vries na afloop met het goud om haar nek. “Ik dacht wel: nu moeten we het ook waar maken. Ik weet dat we supersterk zijn, maar die Russen hebben op World Cups ook laten zien goede relays te kunnen rijden, dus het was wel spannend.”

“Ze zaten de hele tijd achter ons, dus voor hen is het eigenlijk heel makkelijk om mee te rijden. Dat is veel minder zwaar. Om ze dan los te rijden, is het mooiste wat er is. Ik hoorde het publiek juichen en toen dacht ik: ik weet niet wat er gebeurt, maar nu gewoon heel hard rijden.” De Vries maakt al jaren onderdeel uit van de aflossingsploeg, maar het is voor het eerst dat ze meerijdt in de EK-finale en goud pakt. “Dat maakt het wel extra speciaal. Het is toch het mooiste als je zelf de finale rijdt en de medaille wint”, glundert De Vries.

Ned, ISU European Short Track Championships 2018 day 3, Dordrecht

Titelaspiratie

Het uitspreken van de titelaspiratie was volgens de 28-jarige rijdster wel realistisch en laat zien dat het team de afgelopen jaren veel progressie heeft geboekt. “Als we hier tweede worden, zijn we niet tevreden. Dan hebben we ergens een fout gemaakt. Met wereldbekerwedstrijden is het precies hetzelfde, we willen eigenlijk alleen nog maar finales rijden. Dat is denk ik onze nieuwe status en dat is mooi, maar ook wel lastig. Maar als je ziet hoe het uitpakt dan is dat het wel waard.”