Tonzon ondersteunt shorttrackster Yara van Kerkhof

Tonzon is de privésponsor geworden van Yara van Kerkhof (28). Met een jaarlijkse financiële bijdrage en de ter beschikking stelling van een splinternieuwe auto kan de shorttrackster zich voortaan zonder kopzorgen richten op datgene wat ze het liefste doet en beste kan: keihard rondjes schaatsen op de ijspiste van 111 meter. “Ik ben superblij met deze steun. Tonzon zet me aardig in het zonnetje”, zegt Yara.

Yara (1)

Tonzon stapte tijdens het olympische seizoen 2017-2018 in als sponsor van schaatsbond KNSB. Met zijn bedrijf omarmt de directeur/eigenaar Ton Willemsen de nationale shorttrackselectie onder leiding van bondscoach Jeroen Otter. Bij de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang won die equipe vier medailles, waarvan Yara er twee in de wacht sleepte: zilver op de 500 meter en brons met de relayploeg.

Dat olympische succes volgde op een emotioneel zwaar jaar. Vanwege afwijkende bloedwaardes had de internationale schaatsunie ISU een tuchtzaak tegen haar gestart. Yara kon echter een plausibele verklaring overleggen. De Zoetermeerse is geboren met een hartafwijking, waaraan ze als 7-jarige meisje is geopereerd. Haar lichaam reageert nog altijd extreem op een verblijf op grote hoogte, zoals tijdens een lange vliegreis.

Een zware schorsing hing haar boven het hoofd, maar gelukkig ging Yara vrijuit. De opluchting hierover was groot, maar de shorttrackster was wel al haar olympische prijzengeld kwijt aan advocaatkosten. Om die financiële zorgen te verlichten besloot Tonzon, dat inmiddels bij de KNSB andere takken van de schaatssport ondersteunt, om Yara’s privésponsor te worden.

“Ik wil dat zij zich zonder zorgen helemaal op haar sport kan richten. Dat heeft ze verdiend”, zegt Ton Willemsen. Voorlopig heeft hij een contract voor twee jaar getekend. “Maar als het aan mij ligt, steun ik Yara voor de rest van haar sportieve loopbaan.” Op die basis steunt Tonzon ook de paralympische atleet Johan Reekers, die op 61-jarige leeftijd nog altijd als handbiker op het hoogste niveau actief is.

“Ik vind het superfijn om een sponsor als Tonzon te hebben”, zegt Yara van Kerkhof. “Dit maakt het voor mij wat makkelijker om als sporter mijn doelen te bereiken. Het is mooi dat ik deze kans van hen krijg, zeker na zo’n spannend jaar. Dit helpt om weer met een positieve blik naar de toekomst te kijken.”

Yara rolde in het shorttrack via IJVZ, de IJsvereniging Zoetermeer, waar ze samen met haar oudere zus Sanne voor het eerst schaatsles kreeg. Ze schopten het samen tot de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS). Sanne is intussen gestopt, Yara is nog altijd op het hoogste niveau actief. De NTS heeft de aansluiting met de wereldtop gevonden, met Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting als de boegbeelden.

Yara is binnen het relayteam van de vrouwen al jarenlang onmisbaar. Vijf keer werden ze Europees kampioen. Met Suzanne, Lara van Ruijven en Jorien ter Mors won Yara in PyeongChang op spectaculaire wijze brons, door een wereldrecord te rijden in de B-finale, waarna twee van de vier teams in de A-finale tegen een diskwalificatie aanliepen. Herinnert u zich de beelden nog? Intussen heeft Yara ook de nodig individuele successen behaald, met het olympisch zilver van 2018 als hoogtepunt.